Café Quindfolk



Café Quindfolk er et forum for alle kvinder, der har lyst til inspiration og lidt regulær forkælelse. Inden aftenens foredrag er buffeten dækket med et lækkert udvalg af hjemmelavede småretter, og der er tid til at nyde snakken og samværet med andre kvinder.

Mad og foredrag i Café Quindfolk, som holdes i Metodistkirkens lokaler i Norgesgade 38. koster 100 kr. (75 kr. for studerende og pensionister). Det er ingen forudsætning, at man har noget tilhørsforhold til kirken eller den kristne tro.

NÆSTE GANG: Vi var desværre nød til at aflyse cafeen d. 15. maj, men Tine kommer i efteråret. Den helt præcise dato kommer snarest.


Tegn som om du kan tegne
Godt selskab – God mad – God idé    
Onsdag 15. maj kl. 18.00-20.30
 
-->
”Kan du holde på en pen, så kan du tegne, sætte dine helt egne mærker, som er noget værd, fordi de kommer fra dig!”
Sådan siger Tine Gjessø, uddannet billedkunstlærer og teolog. I Café Quindfolk vil hun onsdag 15. maj udstyre alle deltagere med tegneredskaber – og sætte os i gang med stregerne og kreativiteten. Tine Gjessø arbejder typisk med tusch og udstiller jævnligt.
”Jo, tegning er også en teknik, man kan lære! Så kom og spring ud i at sætte dine helt egne mærker og lær et par tips og tricks”, siger Tine.
Bemærk, at Café Quindfolk denne gang er en ONSDAG.
Bortset fra det, er konceptet som det plejer at være: Først diskes der op med en lækker buffet – med god tid til snak over maden.
Det koster 100 kroner at deltage (75 kr. for studerende og pensionister).
Tilmeld dig meget gerne straks – det er en stor hjælp, når maden skal planlægges – eller senest søndag 12. maj til Anne Hedegaard Haldan på mail:
annehaldan@gmail.com eller tlf. 2239 0902.

Efter programmet er der mulighed for at deltage i en kort, fredfyldt refleksion i kirken.
Vi ser frem til at ses.
Café-udvalget i Metodistkirken
Norgesgade 38, Esbjerg

 
-->




 

Opskrifter fra tidligere
Rejesuppe a´la Anna
4 personer:
1 stort hakket løg
1 fed hvidløg
svitses i karry.
1 ds hakkede tomater
2 dl vand
¼ l piskefløde
¼ l mælk
2 stk grøntsagsboullion
Saft fra 1 ds ferskener
Simrer i ca 15 minutter
Serveres med:
Salat i strimler
Ferskener i tern
Rejer

Kylling ras el-hanout
Vend kyllinglår let i olie og bagefter i det marokkanske blandingskrydderi ras el-hanout. Salt behøves ikke – det findes i krydderblandingen.
(hvis umuligt at finde ras el-hanout , kan opskriften på blandingen af de 16-17 krydderier findes på internettet)
Læg kyllingestykkerne ovenpå et lag af gulerodsstykker i et ovnfastfad og bag det hele i ovnen v. ca. 180 grader, til kyllingen er færdig.

Lam i couscous – i én gryde
Til 2 personer
2 lammesteaks eller 4 lammekoteletter. Skær fedt fra. (kan også laves med kylling)
1-2 tsk harissa pasta (chili-pasta)
1 tsk olivenolie
1 håndfuld nødder og tørret frugt – eks. sultaner, abrikoser, mandler.
2 dl couscous
300 gr kogte kikærter
2 dl kyllingeboullion – eller vand
En håndfuld mynteblade
Gnid lammet med harissa og steg i olien i gryden. Skær evt. kødet i tern eller skiver. Dæmp varmen til medium. Tag kødet op og kom frugt og nødder, kikærter og couscous i gryden, rør rundt og svits let. Tilsæt væsken, rør, tilsæt lam, sluk for varmen og dæk med tæt låg i 5-10 min, til al væde er opsuget.
Rør retten luftig med en gaffel, smag til, tilsæt mynteblade og server.

Hummus
250 g kolde kogte kikærter
1 løg
2-3 fed hvidløg
En anelse knust spidskommen (IKKE almindelig kommen)
Saft af 1 citron
1 dl olivenolie – eller halvt vand, halvt olie
2-3 spsk tahin (sesampasta på glas)
1 tsk salt
Blend det hele til meget jævnt og smag til. Tahin kan undværes, men gør en forskel.

Fattoush - ristet brødsalat
6 personer
Dressing
2 store knuste fed hvidløg
1/2 dl olivenolie
2 spsk friskpresset citronsaft
1/2 tsk tørret mynte
1 tsk groft salt
1/2 tyrkisk brød eller 2 pitabrød
Brødsalat
3 tomater i tern
2 slanke agurker i tern
1 grøn peberfrugt i tern
10 finthakkede radiser
1 rødløg i meget tynde halve skiver
5 forårsløg i tynde ringe
1 liter fintstrimlet romainesalat
1 dl hakket bredbladet persille
1/2 dl hakkede friske mynteblade
Dressing
Pisk alle ingredienserne sammen og stil dressingen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til - den skal være kraftig.
Riv brødet i bidder og læg dem på en plade med bagepapir. Rist brødet midt i en varm ovn.
Brødsalat
Bland grønsager og krydderurter med dressingen og anret salaten i et stort fad. Drys halvdelen af det lune, ristede brød over salaten og server straks med resten af brødet til.



Karrysuppe med fersken
2 fed hvidløg 
1 chili
1 spsk. olie
1 pastinak i tern
2 gulerødder i tern
1 tsk. rød karrypasta
6 dl grønsags- eller kyllingebouillon
1 ds. kokosmælk
1 ds. hakkede tomater
Salt og peber

Hak hvidløg og chili groft og svits dem i olien. Tilsæt pastinak, gulerødder og karrypasta og lad det svitse med i 2 min. Hæld bouillon, kokosmælk og tomat over og lad suppen koge i 10 min. Purér suppen med en stavblender og smag den til med salt og peber.

Let hvedebrød – tre hævninger
30 g gær
6 dl lunkent vand
1 spsk salt
350 g durum hvedemel
650 godt almindeligt hvedemel

Opløs gæren i vandet, tilsæt salt, alt dumrum og nok hvedemel til, at dejen bliver blød, men ikke klistret. Ælt i 10 min.
1. hævning: Gnid en stor skål med lidt olie og vend dejen i. Dæk med film og lad hæve ved sturetemperatur til dobbelt størrelse. Helst mindst tre timer.

2. hævning: Hæld dejen ud på bordet, klap den flad (ikke ælte) og fold alle fire sider ind over hinanden. Læg tilbage i skålen med sammenføjning nedad. Lad hæve til dobbelt  størrelse.

3. hævning: Tag dejen ud og form den til to brød eller seks flutes. Der skal ikke æltes – kun formes. Læg brødet på bagepapir på plade, drys med mel, dæk med tørt viskestykke, lad hæve til dobbelt størrelse (ca. 1 ½ time)

Snit evt. brødene og bag ved 230 grader i 20-30 minutter.

Mørbrad med rødkålssalat og brunede kartofler
800 g aspargeskartofler
1 svinemørbrad, ca. 600 g
1 spsk soltørrede tomater
2 spsk tørret basilikum
1 spsk groft salt
1 spsk rapsolie

Rødkålssalat:
½ lille rødkål på ca. 500 g
1 dl cheasy fraiche 9%
2 spsk let mayonnaise
3 kviste frisk mynte
Salt og peber
1 granatæble

100 g sukker
1 spsk rapsolie

Kog kartoflerne lige netop møre, pil dem og afkøl.
Afpuds svinemørbraden. Hak de soltørrede tomater meget fint og vend dem med tørret basilikum og salt. Bred krydderblandingen ud på et stykke bagepapir. Varm olien på en pande og brun mørbraden. Tag kødet af panden og vend det i krydderiblandingen, så den fordeler sig jævnt. Læg kødet i et ovnfast fad og steg ved 175 grader i ca. 30 min. Pak kødet ind i stanniol og lad det hvile ca. 10 min.

Snit kålen fint på en foodprocessor. Rør cheasy fraiche med mayonnaise og hakket mynte. Smag til med salt og peber og vend dressingen i kålen. Halvér granatæblet og skrab kerner og saft ud over kålsalaten.

Smelt sukkeret på en slip-let-pande og tilsæt olien. Vend forsigtig kartoflerne i karamelmassen. Skru ned for varmen, og brun kartoflerne under omrøring. Skær kødet i skiver og servér rødkålssalat og sukkerbrunede kartofler til.

Focaccia-brød i markversion
25 g. gær
6 dl vand
2 spsk salt
2 spsk honning
600 g hvedemel
200 g grahams eller rugmel
4 spsk olivenolie
600 g blandede rodfrugter (f.eks. gulerod, pastinak, porre, løg rødbede)

Rør gæren ud i lunkent vand med salt og honning. Tilsæt mel og rør grundigt i 5 minutter. Hæld dejen på olieret bagepapir i en stor bradepande. Hæld olien over dejen og lav fingermærker ned i dejen. Drys med salt og peber. Dæk med film og lad hæve koldt mindst otte timer til dobbelt størrelse.
Skræl og skiv grøntsagerne – giv evt. et kort opkog og lad dryppe grundigt af. Fordel grøntsagerne på dejen og pres dem forsigtigt ned i dejen. Bag focacciabrødet ved 220 grader i ca. 25 minutter. Lad det køle af på rist.